Οίκος ραπτικής κουρτινών Mara Papado ----- Μακεδονίας 49 Θεσσαλονίκη ----- Website: www.marapapado.blogspot.gr ----- E-mail: marapapado@hotmail.gr ----- marapapado@gmail.gr ----- Τηλ: 2310 850409 ----- 2313 013033 ----- Κιν: 6945 725086

Σχεδιάζουμε - δημιουργούμε και σας παρουσιάζουμε τη μόδα και τις νέες τάσεις στις κουρτίνες.

Σχεδιάζουμε - δημιουργούμε και σας παρουσιάζουμε τη μόδα και τις νέες τάσεις στις κουρτίνες.
Διακόσμηση με κουρτίνες σε απαράμιλλα σχέδια. Λύσεις και προτάσεις για το σπίτι και τον επαγγελματικό σας χώρο. Curtains decoration. Υψηλή ραπτική σε εκπληκτικές τιμές.

ΟΡΟΛΟΓΙΑ ΥΦΑΣΜΑΤΩΝ - ΚΟΥΡΤΙΝΩΝΥφασματολογία
 2 λόγια για τα υφάσματα, πριν ξεκινήσεις τις αγορές σου…
Χρήσιμο είναι να γνωρίζεις ότι τα υφάσματα μπορεί να είναι:
1.Φυτικής προέλευσης
Από Βαμβάκι: Το βαμβάκι είναι μια ινώδης κλωστική ύλη, η οποία προέρχεται από το χνούδι του υποτροπικού θάμνου βαμβακιά. Στα πλεονεκτήματα βάζουμε ότι με το βαμβάκι έχουμε υφάσματα ανθεκτικά, απορροφητικά και πολύ δροσερά! Δεν κολλάνε στο δέρμα, αλλά αντίθετα τα βαμβακερά επιτρέπουν  στο δέρμα να αναπνεύσει. Το μειονέκτημα των υφασμάτων από βαμβάκι είναι ότι τσαλακώνουν σχετικά εύκολα...!
Για το λόγο αυτό, δηλαδή επειδή τσαλακώνουν, για να είναι πιο ευκολοφόρετα, τα συναντάμε συχνά με συνθετικές προσμίξεις, όπως το βαμβάκι στρετς, βαμβακολίκρες κ.α. Η άνεση που προσφέρει η ελαστικότητα των υφασμάτων αυτών, συνδυάζεται με την ωραία εφαρμογή στο σώμα και τη διατήρηση της φόρμας του ενδύματος.
Βαμβακερά υφάσματα που συναντάμε συχνά στο εμπόριο είναι η ελαφριά ποπλίνα, το βουάλ, το πικέ, οι καμπαρτίνες, οι βαμβακολίκρες,  τα μακό κ.α. 
Από Λινό: Το ύφασμα από λινάρι είναι πιο ανθεκτικό και γυαλιστερό από το βαμβάκι, καθώς και ένα από τα πιο παλιά γνωστά υλικά. Από τις κιτρινωπές ίνες του φυτού αυτού κατασκευάζεται η συνώνυμη κλωστή, η οποία είναι ανθεκτική με υπέροχη γυαλάδα. Είναι ιδανικό για το καλοκαίρι, διότι είναι δροσερό και απορροφητικό, αφήνοντας το σώμα να αναπνεύσει ελεύθερα! Τσαλακώνει όμως σχετικά εύκολα, σε αντίθεση με τα λινά με συνθετικές προσμίξεις.
Οι τσακίσεις που δημιουργούνται με τη χρήση του ενδύματος τονίζουν τον πολύ κομψό αλλά ταυτόχρονα και κάζουαλ χαρακτήρα του λινού ενδύματος. 
2. Ζωικής προέλευσης
Από Μετάξι: Το μετάξι είναι ένα από τα πιο γνωστά και φυσικά υφάσματα στο χώρο της μόδας!
Ύφασμα πολυτελές, μαλακό συνήθως και ανθεκτικό. Οι ίνες του παράγονται από το κουκούλι του μεταξοσκώληκα. Μπορεί να είναι γυαλιστερό, ματ, «άγριο», ή μαλακό, ανάλογα με την επεξεργασία του. Τσαλακώνει σχετικά εύκολα, είναι δροσερό, με βελούδινη συνήθως υφή και φοριέται όλο τον χρόνο!
Το μετάξι θέλει προσεκτική μεταχείριση στο καθάρισμα, ενώ είναι ευαίσθητο στο σιδέρωμα και στα αποσμητικά.
Από Ανκορά: Το νήμα από ανκορά έχει αφράτη και χνουδωτή υφή, καθότι προέρχεται απ' τον ομώνυμο λαγό. 
Από Κασμίρ: Προέρχεται από το τρίχωμα της κατσίκας από το Κασμίρ. 
Από Λάμπσγουλ: Μαλακό και ελαστικό μαλλί που προέρχεται από νεαρά πρόβατα. 
Από Μερινό: Είναι από τα πιο λεπτά και φίνα νήματα και  δεν τσιμπάει καθόλου. Αυτό γιατί προέρχεται από πρόβατα της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας, τα οποία λόγω κλίματος, έχουν πολύ μαλακό τρίχωμα. 
Από Μοχέρ: Ελαφριά ίνα που μοιάζει με το ανκορά αλλά είναι εμφανώς πιο άγρια. 

3. Χημικής προέλευσης- Συνθετικά
Από Ακρυλικό: Βασική πρώτη ύλη στη βιομηχανία των πλεκτών και των μαλλιών. Δεν τσαλακώνει και πλένεται στο πλυντήριο. Κάνει τα πλεκτά πιο ανθεκτικά, αλλά δεν εμποδίζει την δημιουργία κόμπων. 

Από Ρεγιόν ή Βισκόζ: Στην αρχή λεγόταν τεχνητό μετάξι και είναι η πρώτη συνθετική ίνα (1891 έτος κατασκευής). Ουσιαστικά πρόκειται για ένα συνθετικό ύφασμα από φυσικές όμως πρώτες ύλες, όπως ο πολτός ξύλου και τα κατάλοιπα από την επεξεργασία βαμβακιού. Το ύφασμα αυτό είναι ελαφρύ, "πέφτει" και δημιουργεί πτυχώσεις  με την ομορφιά ενός φυσικού υλικού. 

 Από Λύκρα: Το ύφασμα από λύκρα είναι εφεύρεση της γνωστής εταιρείας Dupont. Μπορεί να τεντώσει 500% χωρίς να σπάσει ή να χάσει τη φόρμα του! Είναι βαρύ ύφασμα και «πέφτει» ωραία, δημιουργώντας εξαιρετικές πτυχώσεις. Συνδυάζεται με πολλά άλλα υφάσματα και δίνει ελευθερία κίνησης. Ιδανικό για τις διακοπές και για συχνές μετακινήσεις, διότι είναι πολύ πρακτικό, διπλώνεται και πλένεται εύκολα, στεγνώνει αμέσως και δεν τσαλακώνει καθόλου! 

Από Microfiber: Μια νεότερη πολυεστερική ίνα, η οποία μιμείται καλύτερα από τις υπόλοιπες τις ιδιότητες των φυσικών. Μαλακή, ελαφριά, δημιουργεί υφάσματα που αφήνουν το δέρμα να αναπνεύσει και πολλές φορές έχουν ένα απαλό φινίρισμα που θυμίζει το μετάξι ή το σουέτ. Την ίδια στιγμή συγκεντρώνει τα καλύτερα χαρακτηριστικά των συνθετικών, ανάμεσα σε άλλα: εύκολη φροντίδα, αντοχή στη φθορά, στο νερό, στο τέντωμα.

Από Νάιλον (πολυαμίδη): Είναι παράγωγο του πετρελαίου, η πρώτη αμιγώς συνθετική ίνα στην ιστορία. Σε μια πρόσμιξη, αυξάνει την ανθεκτικότητα του ρούχου, βοηθά ή και καταργεί το σιδέρωμα, στεγνώνει σε χρόνο ρεκόρ, δεν τρώγεται από τον σκώρο. Μειονεκτήματα της ίνας αυτής είναι το πολύ γυαλιστερό της φινίρισμα, η παραγωγή στατικού ηλεκτρισμού και το κόμπιασμα.  
Από Νεοπρέν: Συνθετικό λάστιχο με τις ιδιότητες του φυσικού. Αντοχή στο λάδι, στα χημικά, στη φωτιά, ελαφρότητα, αγκαλιάζει το σώμα και συγκρατεί τη θερμότητά του - κατεξοχήν υλικό για δύτες, σέρφερ κ.λπ.
Από Πολυεστέρα: Η πιο ευρέως χρησιμοποιημένη συνθετική ίνα, δεν "μπαίνει", στεγνώνει εύκολα και είναι πολύ ανθεκτικό υλικό. Ιδανικό για τις διακοπές και για συχνές μετακινήσεις, διότι είναι πολύ πρακτικό, διπλώνεται και πλένεται εύκολα και δεν τσαλακώνει καθόλου!
Από Πολυεθουράνη: Συνθετικό υλικό που μιμείται την όψη και την υφή του δέρματος. Παρουσιάζει ιδιαίτερη αντοχή στις καιρικές συνθήκες και είναι πολύ ελαστικό, γι' αυτό χρησιμοποιείται ως εξωτερική στρώση. 
4. Σύμμεικτα (μαλλί με πολυέστερ, βαμβάκι με πολυέστερ, λινό με πολυέστερ, μαλλί με πολυέστερ & ελαστίνη)

ΟΡΟΛΟΓΙΑ ΥΦΑΣΜΑΤΩΝ

Διαγωνάλ
Διαγωνάλ είναι τύπος πλέξης υφάσματος, ο οποίος χαρακτηρίζεται από τις διαγώνιες γραμμές του.
Ζακάρ
Όρος για όλους τους ιστούς που έχουν πλεχθεί-υφανθεί με έναν συγκεκριμένο και περίπλοκο τρόπο ώστε να δημιουργούν σχέδια στην ύφανση.
Μπροκάρ
Το μπροκάρ ύφασμα έχει την ύφανση του ζακάρ, είναι σκληρό και έχει ανάγλυφα μοτίφ.   
Μελανζέ 
Η γαλλική λέξη μελανζέ σημαίνει ανακατεύω. Όταν δηλαδή λέμε ότι ένα ύφασμα είναι μελανζέ, σημαίνει ότι έχει ανακατεμένα χρώματα. Τα μελανζέ υφάσματα υπάρχουν σε διάφορες ποιότητες.
Ντεγκραντέ 
Είναι το ύφασμα που σταδιακά κάνει μια αλλαγή από το ένα χρώμα στο άλλο ή από την μία απόχρωση του ιδίου χρώματος σε άλλη.
Σανζάν 
Πολυτελές ύφασμα το οποίο ανάλογα με το πως πέφτει το φως λαμπιρίζει σε διάφορα χρώματα. Αυτή η όψη επιτυγχάνεται με τη βαφή - συνήθως δύο γυαλιστερών νημάτων - σε διαφορετικούς χρωματισμούς, τα οποία στη συνέχεια υφαίνονται μεταξύ τους και δίνουν μία πολύ μοντέρνα όψη!
Πετροπλυμένο (Stone - washed)
Τρόπος επεξεργασίας ιδίως για τα ενδύματα τζιν (denim). Τα ενδύματα πλένονται μαζί με ειδικές πέτρες σε μεγάλα πλυντήρια. Κατ΄ αυτόν τον τρόπο προκύπτει το στυλ του "ήδη φορεμένου, μεταχειρισμένου".
 «Πιε ντε πουλ», ή «Πιε ντε κοκ»
Το ύφασμα αυτό έχει πάρει την ονομασία του από το μοτίφ του, το οποίο μοιάζει με τα σημάδια που αφήνει στο χώμα το πόδι της κότας (πιε ντε πουλ) ή του κόκορα (πιε ντε κοκ). Το μοτίφ εναλλάσσει μικρά καρό, σε σκούρο και ανοιχτό χρώμα, στις τέσσερις άκρες, οι οποίες φτάνουν μέχρι τα διπλανά καρό του αντίθετου χρώματος. 
Στρετς (Stretch)
Ποιότητες ιδανικές για στενά, εφαρμοστά ρούχα, λόγω της χρήσης στην ύφανση ελαστικών ινών. Τα υψηλής ποιότητας ελαστικά υφάσματα συνδυάζουν έτσι την εξαιρετική άνεση στο φόρεμα με τη μόνιμα καλή εφαρμογή. Επειδή τσαλακώνουν ελάχιστα, δεν απαιτείται σιδέρωμα μετά το πλύσιμο.
 «Ψαροκόκκαλο»
Ως «ψαροκόκαλο» ονομάζουμε το στυλ της πλέξης του υφάσματος. Στην ύφανση του υφάσματος αυτού υπάρχουν διαγώνιες γραμμές, οι οποίες όταν ενώνονται μοιάζουν με κόκκαλο ψαριού, εξ΄ου και η σχετική ονομασία.
   
ΤΥΠΟΙ ΥΦΑΣΜΑΤΩΝ


Αλπακάς
Είδος ύφανσης, η οποία κάνει οριζόντιες και κάθετες ρίγες σαν τετραγωνάκια, σχεδόν αόρατα από το μάτι. Ο αλπακάς είναι συνήθως σε ύφασμα ελαφρώς γυαλιστερό.

Chenille (Σενίλ)
Λεπτός και απαλός ιστός με χνούδι που προεξέχει. Λόγω της βελούδινης υφής του χρησιμοποιείται ιδίως για πολύ μοντέρνα γυναικεία πλεκτά.
 Βελούδο
Είναι ύφασμα με πέλος, ενώ η υφή του είναι απαλή και αφράτη. Η επιφάνεια του βελούδου έχει χνούδι κατανεμημένο ομοιόμορφα. Η αντίθετη φορά από το πέλος κάνει το βελούδο να αλλάζει χρώμα, για το λόγο αυτό, όταν το ράβουμε, πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.
 Βελουτέ
Έχει πέλος σαν το βελούδο, αλλά είναι πιο μαλακό και σχεδόν πάντα ελαστικό. Είναι βαρύ και «πέφτει» εξαιρετικά ωραία, δημιουργώντας υπέροχες πτυχώσεις. Το βελούδο αυτό χρησιμοποιείται όχι μόνο για ένδυση, αλλά και για διακοσμήσεις, όπως για βιτρίνες καταστημάτων, για κουρτίνες, ριχτάρια, τραπεζομάντηλα, θεατρικά κουστούμια, στολισμούς κ.α. Σ
 Βουάλ
Το βουάλ είναι ημιδιαφανές ύφασμα, πολύ μαλακό και εξαιρετικά δροσερό!
Δαντέλες
Πολλών τύπων για όλα τα γούστα!
Σε σαντιγύ, κιμπούρ, κεντημένες, ακέντητες, ελαστικές ή μη, συνθετικές, βαμβακερές, μεταξωτές, σε τούλι, ή όχι, οι δαντέλες παραμένουν διαχρονικά η σταθερή αξία για το cocktail και το βραδινό ντύσιμό σας! 
Δερματίνη-απομίμηση του φυσικού δέρματος
Οι απομιμήσεις δερμάτων είναι πολύ απαλές, έχουν λεία επιφάνεια και συχνά πλένονται στο πλυντήριο. Η απομίμηση δέρματος, ενώ καταρχήν δημιουργήθηκε ως μία οικονομικά συμφέρουσα λύση σε σχέση με το γνήσιο δέρμα, έχει γίνει πολύ της μόδας, καθώς είναι πολύ μοντέρνα, ανθεκτική, ευκολοφόρετη και μοιάζει πολύ με το γνήσιο δέρμα! 
Ζέρσευ (jersey)
Λεπτό, ελαστικό, μαλακό ύφασμα. Μπορεί να είναι μάλλινο, βισκοζένιο ή συνθετικό. Δεν ξεφτάει όταν κόβεται και είναι εύκολο στο ράψιμο επειδή λόγω της ελαστικότητας του δεν χρειάζεται πένσες για να στρώσει στο σώμα. 
Ζορζέτα (Georgette)
Ονομάζεται και κρεπ ζορζέτα (crepe georgette). Πρόκειται για ένα ύφασμα σχεδόν διάφανο, όπως η μουσελίνα και πολύ χυτό και ατσαλάκωτο! Έχει επιφάνεια κρεπ με μικρούς κόκκους και κατασκευάζεται συνήθως από λεπτό μετάξι, βισκόζ ή λεπτό πολυεστέρα. Η ζορζέτα είναι ιδιαίτερα δημοφιλής για κομψά βραδινά γυναικεία ενδύματα!  
Καμπαρντίνα
Ονομάζεται η ανεπαίσθητη διαγώνια ύφανση του υφάσματος. Η καμπαρντίνα μπορεί να είναι από βαμβάκι, μαλλί, σύμμεικτη, ή συνθετική, ματ ή γυαλιστερή, ελαστική ή σταθερή.
Με το ύφασμα αυτό μπορούμε να δημιουργήσουμε ρούχα για όλες τις χρήσεις, σε ντεπιές, φόρεμα, ή πανωφόρι.
 Κασμιροφανέλα
Το ύφασμα αυτό είναι ένα καμπαρντινέ ύφασμα, επίσης με χνούδι, όπως η φανέλα.
Κοτλέ
Το κοτλέ ύφασμα είναι το βαμβακερό βελούδο με τις ραβδώσεις. Είναι ιδιαίτερο, ακριβώς επειδή έχει αυτές τις ανάγλυφες, φαρδιές ή στενές ραβδώσεις κατά μήκος στην ύφανσή του. Το ύφασμα αυτό είναι πολύ ανθεκτικό! Χρησιμοποιείται ιδίως για παντελόνια, γιλέκα και σακάκια σε κάζουαλ στυλ.
 Κρέπ
Το απλό κρεπ είναι ύφασμα που έχει κίνηση, πέφτει και δεν είναι σκληρό. Διαθέτουμε συνθετικό κρεπ σε χειμερινή, αλλά και καλοκαιρινή ποιότητα, μονόχρωμα-ματ, με μικρούς ανάγλυφους «κόμπους» στην επιφάνεια. 
Κρεπ Σατέν
Το κρεπ σατέν συνδυάζει το κρεπ με το σατέν. Δηλαδή η μία πλευρά του υφάσματος είναι ματ και «κρεπάρει», κάνει δηλαδή στην επιφάνεια μικρούς ανάγλυφους κόμπους, ενώ η άλλη είναι γυαλιστερή και λεία. Και οι δύο όψεις του υφάσματος αυτού μπορούν να χρησιμοποιηθούν, αφού είναι διπλής όψης. Το κρεπ σατέν ανήκει στην κατηγορία των βραδινών υφασμάτων, είναι μαλακό, πέφτει, κάνοντας υπέροχες πτυχώσεις και είναι κατάλληλο για όλες τις χρήσεις. 
Λύκρα (lycra)
Γυαλιστερό, συνθετικό, ελαστικό ύφασμα το οποίο χρησιμοποιείται για καθημερινά εφαρμοστά ρούχα. Σαν υλικό είναι ζεστό για το καλοκαίρι αλλά ανθεκτικό. 
Μουσελίνα
Η μουσελίνα είναι ένα ύφασμα απαλό, ελαφρύ, μαλακό και πολύ διάφανο. Έχει κίνηση, είναι   αραχνοΰφαντο, γι΄ αυτό και η μουσελίνα είναι ιδανική για αέρινες εμφανίσεις! 
Μπουκλέ
Μπουκλέ λέγονται τα υφάσματα τα οποία στην ύφανσή τους κάνουν κόμπους-μπούκλες. Κατασκευάζονται από ειδικές κλωστές με κόμπους ή πολύ στριμμένα νήματα, έτσι ώστε να έχουν αυτή την εντυπωσιακή σγουρή επιφάνεια. Δεν τσαλακώνουν και είναι εξαιρετικά για όλες τις χρήσεις, κυρίως για ντεπιές, ή φόρεμα στυλ σανέλ. 
Ντένιμ (Denim)
Ανθεκτικό βαμβακερό υλικό το οποίο χρησιμοποιείται κυρίως για τα ρούχα τζιν. Τα υφάσματα αυτά μπορεί να είναι ελαστικά, ή μη ελαστικά, πετροπλυμμένα, ή απλά . 
Οργάντζα
Η οργάντζα είναι σκληρό και διάφανο ύφασμα.  
Πετσετέ
Ύφασμα με μικρές θηλιές στην επιφάνεια που προεξέχουν και δημιουργούν στο δέρμα μία ευχάριστη αίσθηση. Είναι πολύ απαλό. Λόγω της απορροφητικότητάς του χρησιμοποιείται κυρίως για πετσέτες μπάνιου και χεριών, για μπουρνούζια και σεντόνια. 
Πικέ (pique)
Κυματιστή επιφάνεια ενός υφάσματος, βαμβακερού νήματος, η οποία θα μπορούσε να θυμίζει βάφλα!  
Ποπλίνα
Η ποπλίνα είναι ένα αρκετά λεπτό, βαμβακερό ύφασμα, το γνωστό σε όλους μας "πουκαμισόπανο".   Μοιάζει με λεπτή καμπαρντίνα, είναι ύφασμα αρκετά ανθεκτικό και δροσερό. Είναι κατάλληλες όχι μόνο για ένδυση, αλλά και για διάφορες κατασκευές, όπως μπομπονιέρες για γάμο, ή βάφτιση!
Ραζμίρ
Το ρασμίρ είναι ύφασμα σκληρό και χοντρό,  από τη μία μεριά ελαφρώς γυαλιστερό και ματ από την άλλη. Το ρασμίρ είναι ύφασμα κατάλληλο για νυφικά, αλλά και για τα παρανυφάκια σας.  
Σατέν
Σατέν ονομάζεται το γυαλιστερό ύφασμα.  
Σουά σοβάζ (ακατέργαστο, άγριο μετάξι)
Το ύφασμα αυτό ξεχωρίζει για την ακατέργαστη υφή του, καθώς στην ύφανσή του διακρίνονται μικροί ανάγλυφοι κόμποι. 
Τουίντ
Το τουίντ, ή αλλιώς στα αγγλικά tweed, είναι το μάλλινο, φθινοπωρινό, ή ανοιξιάτικο ύφασμα, λεπτό, ή πιο χοντρό, το οποίο έχει υφανθεί με κλωστές διαφορετικού χρώματος, με αποτέλεσμα να δημιουργεί εντυπωσιακούς «σβώλους» στην επιφάνειά του.
Το τουιντ, γνωστά επίσης και από τον οίκο μόδας Chanel καθιερώθηκαν ως υφάσματα διαχρονικά, τα οποία δίνουν ένα στυλ εξοχής. 
Ταφτάς
Ο ταφτάς είναι ένα ύφασμα αρκετά σκληρό, το οποίο δεν ντραπάρει, είναι πυκνό, στέκει και θροΐζει. Είναι ιδανικός για εντυπωσιακό φόρεμα που «στέκει» για τη βραδινή σας εντυπωσιακή εμφάνιση! 
Τσόχα
Η τσόχα είναι ένα ύφασμα που έχει βάση το μαλλί, το οποίο μετά την ύφανσή του δέχεται μία επεξεργασία ξυρίσματος και βαψίματος. Το χαρακτηριστικό της τσόχας είναι ότι δεν έχει πέλος και δεν ξεφτίζει. Είναι κατάλληλη όχι μόνο για ρούχα και παραδοσιακές στολές, αλλά και για διάφορες κατασκευές, καθότι είναι ιδιαιτέρως ανθεκτική. 
Φανέλα
Είναι ύφασμα που έχει χνούδι είτε από τη μία μεριά είτε και από τις δύο.
 Φλίς (Fleece)
Ιδιαίτερα πρακτικό για αθλητικά ρούχα και ρούχα κάζουαλ. Για ρούχα χειμωνιάτικα κατασκευάζεται σε πυκνή, χνουδωτή και ζεστή ποιότητα ενώ για ρούχα καλοκαιρινά σε ποιότητα πιο ανάλαφρη. Πάντοτε όμως χαρακτηρίζεται για τη μεγάλη του ανθεκτικότητα και ευκολία στην περιποίηση!


Δεν υπάρχουν σχόλια: